Orkide çiçek satın alındıktan sonra ilk yapılması gereken, çiçeğe uygun bir yer bulmaktır. Orkideler aydınlık bir yerde bulunmalıdır fakat bu ortamın direkt güneş ışığı almaması; klimadan, kaloriferlerden, cam ve balkon kapılarından uzak olması gerekir. Işık aldığı yöne doğru eğilen bir bitki olduğu için her hafta saksının yönü değiştirilerek bitkinin diğer tarafının ışık alması sağlanmalıdır. Az ışık aldığı takdirde yeteri kadar beslenemeyeceği için yapraklarında ve çiçeklerinde solma, sararma görülebilir.
Orkide bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden bir tanesi de sulamadır. Haftada iki kez aynı miktarlarda olacak şekilde sulanmalıdır. Musluk suyunun içeriğinde klor ve kireç bulunduğundan, hazır su veya yağmur suyu tercih edilebilir. Kullanılacak su miktarı, bitkinin toprağı her zaman hafif nemli olacak şekilde ayarlanabilir ancak gereğinden fazla sulamak her bitkide olduğu gibi orkideler için de zararlıdır. Bitki sulanmadan önce toprağına dokunarak su ihtiyacı kontrol edilebilir. Şayet hala nemliyse ertesi gün sulamak daha uygun olacaktır.
Sulama akşam saatlerinde yapıldığı takdirde orkide çiçek kurumak için yeterli ışığı bulamayabilir ve bu da çürümeye sebebiyet verir. Bundan dolayı sulama için uygun zaman dilimi sabah saatleridir. Sulama yaptıktan bir süre sonra saksı altlığını kontrol ederek biriken suyu boşaltmakta fayda var. Aksi takdirde bitkinin toprağında koku ve haşere oluşabilir. https://kartalcicekcim.com
Orkide nasıl bakılır sorusunun bir diğer cevabı, ortamın ısısını optimum düzeyde tutmaktır. Orkidelerin canlılıklarını sürdürebilmesi için gerekli olan ısı derecesi bitkinin cinsine göre değişse de, gündüz saatlerinde 20-25°C gece saatlerinde ise 16-17°C uygundur. Yani gece ile gündüz arasında 6-8°C ısı farkı olmalıdır.
Orkideler yüksek neme ihtiyaç duyan bitkilerdir. Haftada iki kez yapılan sulamanın dışında, doğru orkide bakımı için her sabah bitkinin yapraklarına su püskürtülerek nem ihtiyacının giderilmesi sağlanmalıdır.